Tweede leerling in de lesauto ook met kuchscherm niet toegestaan

15/6/2020

Het is niet toegestaan om met drie mensen in de lesauto te zitten, ook niet met een kuchscherm tussen de voorstoelen en achterbank. Een tweede leerling laten instappen in de lesauto kan een boete opleveren.

De RDW bracht vorige week een positief bericht over het gebruik van schermen naar buiten: zij beoordelen de schermen tussen de eerste en tweede zitrij technisch gezien als veilig. Het installeren van een scherm tussen bestuurder en bijrijder wordt afgeraden. De woordvoerster van de RDW zegt nadrukkelijk dat hun testuitslagen dienen als technisch advies voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar moet de knoop worden doorgehakt over in welke situaties het is toegestaan om met meerdere mensen in de auto te stappen.

Uitzonderingen

Het ministerie wijst bij navraag naar uitzonderingsgevallen binnen de rijschoolsector naar het CBR. Het rijvaardigheidsbureau staat vanaf 15 juni in bepaalde situaties drie mensen toe. Zo is het examen directiechauffeur weer van start gegaan, maar als instructeur meerijden met een examen zit er voorlopig niet in. Maar hoe het zit buiten een examensituatie, dus gewoon in de lesauto, daar moet toch het ministerie antwoord over geven. Een woordvoerder laat weten dat hierover momenteel nog wordt overlegd, omdat het RDW-advies vanuit meerdere sectoren vragen oproept over wat er nu is toegestaan en wat niet. Op korte termijn moet er meer duidelijkheid komen. Voor nu is rijden met een tweede leerling in de lesauto dus niet toegestaan.

Bron:
Rijschool PRO

Het laatste nieuws