'Schaf CBR-keuringen voor autisten af: juist veiliger op de weg'

21/8/2019

Stop met CBR-keuringen voor mensen die autisme hebben maar een rijbewijs willen halen of verlengen, vindt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De vereniging roept de minister van Verkeer en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen op de verplichte gezondheidsverklaring af te schaffen. “Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met autisme juist veiliger zijn achter het stuur”, aldus NVA-directeur Karol Henke.

Er zijn bij de vereniging in 2 maanden al meer dan 100 klachten binnengekomen over de verplichten keuring en verklaring, zegt Henke. Er is volgens hem geen enkele reden aan te nemen dat mensen met autisme gevaarlijker zijn op de weg dan andere mensen. Sterker nog: “Ongelukken ontstaan vaak bij sociale handelingen en dat doen mensen met autisme juist minder. Daarnaast blijkt uit Amerikaans onderzoek dat mensen met autisme er langer over doen om hun rijbewijs te halen, maar vervolgens rijden ze wel veiliger”.

Afhandeling ‘traag’

De 66-jarige Vincent weet er alles van. Hij zit al 35 jaar achter het stuur, reed in binnen- en buitenland en veroorzaakte nooit een ongeluk. Hij kreeg de diagnose autisme pas toen hij 58 was en moest zich toen alsnog laten keuren voordat hij zijn rijbewijs kon verlengen. Een vreemde gang van zaken, vindt hij. “De afhandeling van alle procedures gaat ontzettend traag, terwijl er totaal geen reden is om aan te nemen dat ik slechter rijd dan iemand zonder autisme.”

Ook de zoon van Margit van der Hulst vulde bij de gezondheidsverklaring die nodig is voor een rijbewijs in dat hij autisme had. “Maar dat hadden we beter niet kunnen doen, dan hadden we dit hele gezeur niet gehad”, vertelt ze. “Hij heeft al 50 lessen gehad, maar door alle extra keuringen heeft het veel langer geduurd. Bovendien kostte een bezoek aan een psychiater ons ruim 250 euro. Hij heeft een rijtest afgelegd, maar wilde er niet nog een doen. Toen heeft het CBR zonder overleg zijn dossier gesloten en nu moeten we het hele traject weer opnieuw doorlopen. Maar ik ben niet van plan om opnieuw zo’n groot bedrag te betalen.”

Van der Hulst snapt dan ook niet waar alle controles voor nodig zijn. “Mijn zoon doet hbo, is hoogintelligent en rijdt al jaren op een scooter, dus waarom zou hij dan niet goed auto kunnen rijden?”

Keuring slaat nergens op

In Duitsland, Engeland, België hebben ze niet van die extra keuringen. Daar kun je zelf aangeven of je denkt dat je veilig kunt rijden, als dat niet het geval blijkt moet je je later verantwoorden voor de rechter. De keuring stelt hier niets voor, stelt Henke. “Psychiater doet oogtesten of rekentesten, maar mensen met autisme zijn zo verschillend dat dat eigenlijk nergens op slaat.”

Bron:
Hart van Nederland

Het laatste nieuws