Minister wil rijbewijs van 75-plusser met jaar verlengen

18/6/2019

Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door problemen bij het CBR zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Veel ouderen zitten door aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nu lang zonder rijbewijs. Dat komt door de lange wachttijden bij het CBR, en dat terwijl de ouderen vaak afhankelijk zijn van hun auto.

Wachttijden

De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.
De minister wil ingrijpen omdat ook risicogroepen steeds langer moeten wachten. Het gaat dan om mensen die zich na een operatie bij het CBR melden voor een herkeuring. De minister vreest dat mensen door de wachttijden in de verleiding kunnen komen om te liegen over hun gezondheid. Hierdoor kan de verkeersveiligheid in gevaar komen, aldus de minister.

Geen bezwaren van verzekeraars

Door 75-plussers een jaar verlenging te geven, krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken. Ouderen die voor een jaar verlenging in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De verzekeraars zien volgens de minister geen bezwaren.

Bron:
RTL Nieuws

Het laatste nieuws